Hvad er stilhed?

I vores moderne verden fyldt med arbejde, krav, to-do-lister, nyheder, tilbud, ønsker, drømme, og meget mere er stilhed et valg – nogle gange endda et modigt valg – vi aktivt skal vælge til. Hvor stilheden førhen kunne være næsten allestedsnærværende, og selv i den mest travle familie kom krybende med mørket om aftenen, så er stilheden, ligesom naturen, i dag fortrængt fra dagligdagen og noget man skal opsøge, hvis man ønsker at opleve den.

Stilheden er et rum vi kan gå ind i. Vores helt eget rum på vores helt egne præmisser. Om vi vælger at meditere, kigge på skyerne eller gå en tur i stilheden er ikke afgørende – til gengæld er det helt afgørende, at vi lader stilheden omslutte os og fylde os for herigennem at mærke os selv. I stilheden dukker de følelser op vi overser i dagligdagens travlhed – og de tanker om livet og os selv, som bliver skubbet i baggrunden af alle vore gøremål og huskesedler. I stilheden bliver vi kloge på os selv – og det er en stor styrke!

 

“I’ve begun to realize that you can listen to silence and learn from it. It has a quality and a dimension all its own.”

Chaim Potok, The Chosen

 

annikaolsson_beach_jesper-43

Mange kloge mennesker har igennem tiden sagt, at det er vigtigt at tømme sit hjerte. Tømme det for alle de følelser og tanker der nager og knager, men som vi af forskellige grunde ikke får sluppet ud, når dagligdagen har tag i os. Det er også det vi kalder for at ’lette vore hjerter’. Hvis vi ikke får luft for vore tanker og følelser, så må vi bære rundt på dem – og med tiden bliver de mange og tunge at bære rundt på, og kan udvikle sig til depression og sygdom.

Stilheden giver os mulighed for at få øje på og mærke de ting, der rumsterer inden i os – og så er der pludselig ikke så langt til at give dem luft og derved få dem ud af systemet. Og har du ikke overskud til at konfrontere dig selv eller andre med de ting du har på hjerte, så er du allerede kommet rigtigt langt ved at blive opmærksom på dem og fortælle dem til enten hunden eller et tilfældigt smukt træ i skoven.

Stilheden er også det rum, hvor vi lærer af vores erfaring – på godt og ondt. I en travl hverdag kan vi let komme til at hoppe fra tue til tue uden blik for helheden – og pludselig opdager vi, at vi er endt et sted vi slet ikke havde lyst til at være. I stilheden findes eftertænksomheden, og med den som ledsager har vi mulighed for at navigere i tilværelsen og selv stå ved roret, når vi krydser livets hav.

 

“Silence is a source of Great Strength”
Lao Tzu

 

Således er stilhed kilden til indre styrke …