CUPPING

Ligesom indenfor vestlig medicin, så bruger man også flere forskellige supplerende behandlingsformer indenfor den kinesiske medicin. Ved cupping bruger man små kop-lignende glas som tømmes for luft ligesom en sugekop og herefter påsættes huden. Undertrykket løfter huden en smule og øger derved blodcirkulationen i området og frigør affaldsstoffer. Glassene findes i forskellige størrelser og får typisk lov at sidde i 5-15 min. Vil man arbejde med et større områder kan man enten sætte flere glas i området eller bruge en teknik der hedder moving cupping, hvor man smører olie på området og så langsomt bevæger glasset som en slags massage.
Behandlingen gør ikke ondt, men efterlader ’sugemærker’ på huden i de behandlede områder, som forsvinder i løbet af nogle dage.

 

laserterapi

Laserterapi er naturligvis en moderne opfindelse og er baseret på udsendelse af laser i frekvenser, der påvirker vævet på forskellig vis. Det videnskabelige arbejde bag laserterapien blev udført i 1970’erne af bla. Dr. Paul Nogier, som også udviklede øreakupunkturen til det den er i dag. Kortvarig laserterapi på vævsområder har vist sig såvel at lindre smerte, at afslappe spændte muskler, at reducere inflammation og at øge regenereringen af væv både overfladisk og i dybden.

 

Nåleskræk

Derudover så er laserterapi også særdeles velegnet til behandling af patienter med nåleskræk, idet kortvarig, kontinuert behandling med laser på akupunkturpunkter har vist sig at have en gavnlig effekt på mange patienter. Det er naturligvis ikke helt så effektivt som traditionel akupunktur, men udført i kombination med andre kinesiske behandlingsformer har resultaterne været rigtigt gode, og absolut et fint alternativ til kropsakupunktur, hvis man lider af nåleangst.

 
Stilhed & Styrke - varmeterapi

 

moxa

Varmeterapi, i form af moxa, er næsten lige så gammel en behandlingsform som akupunkturen selv. Moxa produceres på traditionel vis ved forædling af gråbynke. Det kan fås i mange kvaliteter og kommer både i løs vægt, i form af vatlignende plader, eller presset til små ’piller eller cigarlignende ’ruller’. I behandlingen kan man enten afbrænde moxaen på nålene eller direkte på huden, eller man kan bruge de pressede udgaver til, i små holdere eller holdt i hånden, at overføre varmen til det ønskede område. Det meste moxa ryger, når man antænder det, og behandlingen kan derfor være behæftet med lugt- og røg-gener. Derfor benytter jeg først og fremmest røg- og lugt-svage moxaprodukter – samt TDP lamper, hvor dette er et muligt alternativ (se nedenfor).
Moxa både øger virkningen af akupunkturbehandlingen og får virkningen til at nå dybere ind i kroppen, hvor det er nødvendigt. Moxa er derfor oplagt til behandling af kuldetilstande, stagnationer, muskel- og led-smerter samt inflammatoriske tilstande – ligesom alvorlige, dybtliggende ubalancer kan kræve moxa for at blive bevæget.

 

tdp lamper

TDP lampen er en infrarød varmelampe udviklet af kinesiske læger i 1978 og blev i 1986 udstillet på Zagrebs internationale opfindermesse i Jugoslavien i konkurrence med 560 andre opfindelser fra 18 forskellige lande. TDP står for ’Teding Diancibo Pu’, hvilket skulle betyde noget i retning af ’særligt elektromagnetisk spektrum’. Lampen er forsynet med en metalplade belagt med en helt speciel sammensætning af mineraler, og når lampen er tændt og afgiver varme, så frigøres de mange mineraler og nærmest drysser ned på det ønskede sted samtidig med, at udsendelsen af elektromagnetiske bølger øger optagelsen af sporstofferne.
Ligesom moxa bruger man den typisk på steder hvor man i forvejen behandler med akupunkturnåle, men hvor moxa opvarmer koncentreret omkring de udvalgte nåle og punkter, så varmer TDP lampen snarere et område og har dermed også en overfladisk varmende effekt.
I kraft af lampens varmende effekt virker den i første omgang både afslappende og styrkende. Men som følge af de sporstoffer der frigives under varmebehandlingen har lampen også en dybere virkende effekt og fremmer således cellernes vækst, forøgelse og genopbygning ligesom den styrker immunforsvaret.

Eksperimenter og tests af TDP behandling har med al tydelighed vist lampens gode egenskaber. I 1979 dannedes en international sammenslutning bestående af 36 universiteter, 45 højere læreanstalter, 41 forskningsinstitutter, 250 hospitaler og 3.000 læger og forskere, med det formål at udføre kliniske studier, som skulle vise effekten af infrarød mineral terapi.

Disse studier samt en stor udbredelse i klinikker verden over bekræfter ydermere, at TDP behandling har helbredende effekt og kan lindre betændelser, virker beroligende på smerter og fremmer mikro-cirkulationen samt stabiliserer stofskiftet. Det er desuden veldokumenteret, at TDP behandlingen fremmer cellers vækst, forøgelse og genopbygning, samt påvirker immunniveauet.