Hvad er styrke?

Styrke er mange ting og kan have rod i både det fysiske og det psykiske. Faktisk hænger fysisk og psykisk styrke meget nært sammen – er dybt afhængige af og rodfæstet i hinanden – ligesom Yin og Yang i TaiChi-symbolet. I elitesporten kan man se, at fysisk udfordrede sportsmænd, som roere og løbere, træner psyken gennem meditation og mentaltræning, for at få det afgørende forspring til konkurrenterne. Ligesom mentalt udfordrede sportsmænd, som golfspillere og bueskytter, træner fysikken for ligeledes at få det afgørende forspring til deres konkurrenter. Og selvom man ikke bevæger sig indenfor elitesporten er en vis balance mellem fysisk og psykisk styrke så afgjort det bedst mulige udgangspunkt for et langt og godt liv.

På den fysiske side ved vi godt, at vi skal spise nogenlunde fornuftigt, sørge for at få rørt os lidt og duftet til den friske luft, når vejret tillader det. Og har vi lyst til at træne lidt hårdere og spise mere sundt og målrettet, er det naturligvis også i orden. Vi er straks meget mere uvante med at pleje vores psykiske sundhed og styrker.

 

“You know that little voice in the back of your mind, telling you to stop? Well – you can train that little voice. I taught mine to shut up.”
― Unknown

 

annikaolsson_beach_jesper-31

Psykisk styrke kan vise sig som socialt overskud i nære mellem-menneskelige situationer, – som vedholdenhed, når store eller små projekter skal gennemføres, – som beslutsomhed, når hverdagen fordrer større eller mindre kursændringer, og som hjerteligt velvære og livsglæde. Fælles for disse eksempler på psykisk styrke er et mentalt eller sjæleligt overskud. Og et sådant overskud skal oparbejdes og plejes – fuldstændig ligesom fysisk styrke.

Der skal altid være plads til bare at slappe af og blive underholdt, når vi er trætte efter en lang dag – men det er ikke sådan vi oparbejder mental styrke. Det sker derimod ved bl.a. at pleje psyken gennem meditation, samtaler, lange gåture, at få tømt hjertet for alt det der måtte presse på samt øvelser i at gennemføre små og store livsprojekter (eks. bryde med gamle eller etablere nye vaner, nå aftalte mål, o. lign.).

Pauser, og ro, er også et meget vigtige tiltag, hvis man ønsker at fylde reserverne op og mærke overskud, og her kan yoga, Qigong, åndedrætsøvelser, akupunktur, terapi, m.m. også være virkeligt effektfulde redskaber. Det afgørende er, at DU tager initiativet og finder DIN måde at skabe styrke og overskud på. God fornøjelse!

 

We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act but a habit.
― Aristotle